Maffiabossens tips – lär dig hur du inte ska göra


Ibland kan det vara bra att tittare närmare på hur folk utanför lagen tänker och funderar. I en artikel på E24 får vi ta del av den ökände Bernardo Provenzano kriminella strategi. Bossen som ledde Cosa Nostra från en gård i bergen och kallades ”traktorn”, och det var inte för att han var en duktig bonde utan för att han gick rakt fram, likt en traktor, och mördade utan pardon.

Maffiabossens 7 regler för framgångsrika affärer:

Regel nummer 1: ”Synas i media när det passar”
I PR-sammanhang har maffian varit framgångsrik. Maffian har haft en förmåga att synas och sedan försvinna från mediebilden, som om de själva styrt den. När ett företag får problem är osynlighet det första steget. Du vill inte att ditt företag får rykte om sig att vara krångligt, hellre är du helt osynlig. När det går bra är rubriker bara av godo. Så jobbar maffian.
– Vårt mål vara att göra Cosa Nostra osynligt och få tid att omorganisera oss, förklarade Bernardo Provenzano.

Regel nummer 2: ”Förhandla välinformerad”
”Var lugn, tydlig, korrekt och konsistent. Gör alla negativa upplevelser till en erfarenhet, slå inte bort det folk säger till dig, men tro heller inte på vad alla säger. Försök att ta reda på sanningen innan du pratar och, glöm inte bort: för att ta ett beslut krävs mer än information från ett ställe.”

Regel nummer 3: ”Var någon att lita på – du får lojala människor omkring dig”
Provenzano svarade alltid på brev från både samhällsinstitutioner och privatpersoner. Syftet var väl genomtänkt, maffian måste ses som ett positivt element i samhället. Bossen ville alltid veta vad folk önskade så att han kunde ge dem det i lagom doser, för att hålla alla lugna och nöjda. Det han minst av allt ville var att folk skulle enas och sätta sig upp mot sin ledare. Övertalning, märkte Provenzano, var bättre än våld för att få folk dit han ville. Han ville vara känd som ”en snäll diktator”.

Regel nummer 4: ”Ha Gud med dig”
Själv framstod gärna Provenzano som en pastor, trovärdig och auktoritär. Han citerade gärna bibeln i sina brev, eller syftade på Gud i olka sammanhang. Som när han skrev till politiker som Tony Blair: ”…må Gud få sin vilja igenom och så vidare”.

Regel nummer 5: ”Var politiskt flexibel”
Provenzano sökte kontakt med politiker som kunde hjälpa honom i hans affärer. Inget annat. Kontakter som skulle hållas i det fördolda. Något annat skulle varken gynna honom eller politikern ifråga.

Regel nummer 6: ”Förändra dig”
Om en skandal upptäcks eller något missförhållande avslöjas i ett företag, då är möjligheten till förändring avgörande för affärerna. Det lyckades Provenzano med. Efter en våldsam period i maffians historia, lyckades Provenzano tvätta bort torped-imagen och kom ut som ett helgon, berättar en av hans medarbetare Nino Giuffrè som nyligen kom ut ur fängelset.

Regel nummer 7: ”Var lågmäld”
Trots att Provenzano lyckades med att gå från anlitad skurk till strateg, affärsman och stor ledare visste ingen riktigt om han var ett geni eller motsatsen. Han stavade uselt och vissa hävdar att det var en strategi för att väcka medkänsla. Ett sätt för honom att framstå som en man av folket. Provenzano gick långt med sin falska blygsamhet. ”De vill att jag ska bestämma vad de ska göra”, skrev han i ett brev, ”men vem är jag säga till folk hur de ska sköta sig? Jag kan inte ge order till någon, jag letar fortfarande efter någon som kan ge order till mig”.

Nu kan du med glädje gå ut och söka ett ”vanligt” jobb.

Annonser

2 svar

  1. hej så Bernardo Provenzano var den största bossen i Cosa Nostra
    eller är det gambino familjen eller ? =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: