CV-tips

För att hitta lediga jobb behöver man ha en bra CV. En riktigt bra CV! Här ger Jobbcoachen några tips:

Skriv ett relevant CV
I många fall tenderar arbetssökande att gödsla med irrelevanta detaljer i sitt CV. Det var särskilt populärt bland CV-hjälparfirmorna som hittade på galna detaljer som gjorde att ditt CV stack ut, att det var minnesvärt. Ödsla ingen energi på det i jakten på nytt jobb.

Regler för ett lyckat CV:

1. Var koncis. Koncentrera dig på sånt som är viktigt för företaget du söker anställning hos.
2. Tydlighet. Var tydlig med vad du vill. Vet du exakt vad du kan göra för företaget, skriv det i ett försättsblad/personligt brev.
3. Bli inte för långrandig. Precis som att träffa nya människor så är det inte nödvändigt eller ens roligt att veta precis allt om dig.
4. Tumregel: Har du inte jobbat tidigare – kanske pluggat men inte jobbat – så finns det aldrig en anledning att ha ett CV som är längre än ett A4.
5. Framhäv det goda, men var dig själv. Porträtterar du en lögn så slösar både du din och företagets tid. Det är den bilden de hör av sig till, och om du inte kan leva upp till det så sitter du i samma situation som nu om några månader, och söker nytt jobb igen. Många gånger tittar de som skall anställa dig först på ditt CV och sedan eventuellt på ditt personliga brev. Det är särskilt sant för de utannonserade jobben. Det finns ingen vits för dem att öda tid på att läsa personliga brev om inte profilen är den rätta. Det är därför mycket viktigt att du ser till att ditt CV väl matchar det som efterfrågas i de fall du skickar in ansökan på ett utannonserat jobb.

Kom ihåg, en framgångsrik ansökan till ett varaktigt jobb eller karriär fås när du hittat rätt personer att jobba med, inte rätt jobb redan från början.

%d bloggare gillar detta: