Jobbansökan

Det här kan kännas som självklarheter för många men en checklista ska inte underskattas. Gör följande när du skriver en jobbansökan. Tänk på att här kan också en jobbcoach vara ett bra stöd.

1. Gör en stavningskontroll, om du är osäker på ett ord – slå upp det.
Tips: På tt.se finns något som heter tt-språket, det är en guide som de flesta tidningar använder för stavning av ord som kan stavas på olika sätt (som idag eller i dag). Den kan vara till god hjälp (skall kommer från en hund och sej är en fisk)

2. Läs alltid texten högt. På så sätt hittar du stolpiga meningar, felanvända ord eller grammatiska fel. Om du snubblar eller tappar andan – skriv om meningen.
Tips: Använd aldrig förkortningar svenska är ett enkelt språk och det finns ingen anledning att inte skriva ut till exempel, etcetera, med mera eller bland annat.

3. ”Tala till bönder på bönders vis och de lärde på latin” – Så lyder ett ordspråk som alltid är bra att ha i åtanke.
Tips: En ansökan måste vara anpassad till sitt sammanhang. Vilken språknivå ska du ligga på? Men låt inte dina fördomar ta över. Din text ska vara lättläst – men utan att ligga på för enkel nivå och det är ibland nödvändigt att använda sig av tekniska termer och fackspråk. Men inte för sakens skull. Det måste fylla en funktion – annars blir det bara pretentiöst.

%d bloggare gillar detta: